Степан Мельничук: «Экстра-лига – это клубы»

4 февраля 2013 10:37

Зараз на телеканалах Спорт 1 та Спорт 2 можна побачити програму “Екстра-футзал”, яку ще нещодавно можна було знайти тільки в Інтернеті. Також тепер у любителів футзалу є можливість дивитися матчі чемпіонату Іспанії по ТБ. Яка ймовірність, що матчі “Екстра-ліги” попадуть на ТБ, хоча б матчі рівня грандів? Коли це може статися?

Гарне запитання. Тут є декілька складових. Фінанси, інфраструктура, тв-партнер. І якщо з телевізійними каналами ми можемо домовитись, то перші дві складові дуже складні. Справа в тому, що організація одного матчу коштує приблизно 80 тисяч гривень. Немає значення міні-футбол це, чи інший вид спорту. Але хочу зауважити, що ця сума, це лише виключно витрати на технічну складову. Якщо ми хочемо, щоб трансляції були професійними, щоб була необхідна кількість та якість камер, професійні оператори, видовищні повтори і т.д. то коштує це не дешево. Адже це повинна бути популяризація, а не антипопуляризація. 80 тисяч коштує трансляція одного матчу. 80 тисяч це щоб ви розуміли майже заявковий внесок однієї команди за весь сезон. Однозначно, що зараз клуби і ліга не в змозі заплатити за це. Тому завдання ліги, і ми працюємо в цьому напрямку, щоб залучити партнерів і спонсорів, які б були готові забезпечити фінансову складову в рахунок свого представлення в  рекламі. Нажаль, економіка зараз не дозволяє швидко розвиватися. Ситуація на даний момент така, що і інші види спорту, такі як футбол, хокей, баскетбол втрачають спонсорів. Хочу для прикладу нагадати, що всі матчі Чемпіонату України з футболу стали показувати після 10 років існування професійної ліги.

Проте я розумію що прихильників футзалу це не дуже цікавить. Вони хочуть бачити змагання, які дійсно вартують цього. І звичайно вони праві. Тим більше, що невдовзі на нас чекають захоплюючі матчі плей-офф, де будуть представлені кращі команди нашої країни, свого роду родзинка Чемпіонату, і ми шукаємо варіанти щоб це все ж таки показати по телебаченню. Поряд з цим, своїми силами ми зараз робимо оглядову передачу, яка транслюється на каналах Спорт-1, Спорт-2. Значно підвищилась якість Інтернет -  трансляцій, детальні огляди та аналітику Чемпіонату можна читати на клубних та спортивних сайтах. Ліга має домовленості з друкованими ЗМІ. Ми задоволенні розвитком інформаційного забезпечення ігор, проте прекрасно розуміємо, що в сьогоднішньому світі без телебачення розвиток професійного спорту неможливий.  Поряд з цим ви згадали про трансляцію ігор найсильнішого іспанського чемпіонату, який прихильники футзалу можуть спостерігати на каналах Спорт-1 і Спорт-2. До речі можливо це стало завдяки підписанню угоди про співробітництво між нашими лігами і це один з кроків популяризації футзалу в Україні. Це то, маю на увазі розвиток футзалу в Іспанії, на що ми повинні рівнятися.  

 

В майбутньому планується можливе розширення Екстра-ліги. Команди поки називати рано. Але можете хоча б назвати регіони, які можуть приєднатися до турніру. Чи може наприклад Київ розраховувати на свою команду?

Ми хотіли це зробити з цьогорічного чемпіонату, президенти клубів “Екстра-ліги” запропонували найсприятливіші умови, як фінансові, так і систему проведення змагань. Але навіть це, нажаль, не дозволило нам розширитися. Може воно найкраще, може через декілька років ми подивимось на цю ситуацію під іншим кутом. Гадаю ніхто ж не хоче записати 16 команд, а щоб до кінця чемпіонату їх дійшла частина . В наступному чемпіонаті нам би хотілось бачити 10 команд, я не говорю що якщо їх не може бути 12, проте і 8 стабільних колективів буде успіх. Скажу так, все що залежить від нас ми робимо. Можу сказати, що 4-7 клубів розглядають можливість підвищення в класі. Я думаю, що в першу чергу, буде надаватись перевага клубам, які займуть вищі місця в першій лізі. Повторюся, що зараз, нажаль, ми не можемо користуватися спортивним принципом, а користуємось принципом доцільності.

 

Ми знаємо, що дуже болюче питання сьогодні у професійному спорті зі спонсорами. Яка ситуація в цьому у молодої Екстра-ліги?

Взагалі це болюче питання для нас. Але є цьому пояснення і об`єктивні причини. Зараз ми живемо в період економічної кризи. Є об`єктивна причина - це відсутність культури спонсорства. Перед тим як ми починали створювати лігу ми опрацювали більшість компаній потенційних спонсорів, створили базу, яка нараховує більше 300 компаній по Україні, створили спонсорські пропозиції і постійно пропонуємо їх бізнесу. Фінансовим компаніям, корпораціям по суті не цікаво вкладати в спорт. Немає в цьому питанні як чіткої позиції держави так і сформованої культури спонсорства, соціальної відповідальності бізнесу і т.д.   Перше, що їх цікавить це телебачення. Наприклад в Європі, коли ведуться переговори про спонсорство перше, що цікавить - це позиціонування спонсора та його продукту, отримання права використовувати статус спонсора у своїй маркетинговій стратегії. І враховуючи відповідний статус, вони планують свою рекламну програму. В Україні, нажаль, всі спонсорські домовленості базуються лише на приватних засадах. Як до речі показує сьогодення підтримка бізнесом спорту є дуже крихка і не має законодавчого підгрунття.

До речі щодо фінансового стану клубів. Чи є якісь гарантії та механізми гарантування фінансової спроможності команд ?

Зараз немає таких умов. Є оплата фінансових внесків. Розумієте будь-яка гарантія не буде працювати, якщо це буде гарантійний лист і все. Це не збереже ні нас, ні клуб від фінансового дефіциту. На мою думку, на етапі становлення, важливіше чітка позиція і розуміння людей, які стоять навколо всього цього процесу, що вони відповідальні за своє рішення, яке приймають, ну і звісно об’єднання навколо спільних цілей . Ми чесні до них, вони до нас. Є прозорість по фінансовій частині, ми знаємо скільки цей процес мінімально може коштувати, на що розраховуємо.

Можливо в майбутньому проведення матчу зірок “Екстра-ліги”?

Ми обговорювали це питання, але зараз доволі складна ситуація з термінами, і з доцільністтю. Все ж таки ми ближче до футболу, до світового футзалу в плані проведення змагань. Матч зірок це більше NBA, NHL. Це їхня практика. У нас воно поки що немає ніякого статусу. Зробити його комерційним продуктом - треба щоб за нього хтось заплатив. Повинна бути брендовість цього процесу, а для цього гравців, тренерів повинні знати, на них повинні йти. Повинні купляти атрибутику, квитки, а саме головне рекламні права. Якщо всього цього немає, то воно не має певної філософії. Ми обговорювали це питання, але зараз треба більше концентруватися на тому, щоб якомога якісніше провести фінал Чемпіонату та Кубку України, фінал Суперкубку України, піднести дані змагання на вищий рівень. Питання про матч зірок на порядку денному зараз у нас не стоїть. Хоча певну перспективу ця ідея має, в майбутньому, коли “Екстра-ліга” більше сформується як бренд, то можна буде вибирати різноманітні формати, наприклад українці-легіонери, чи схід-захід.

Взимку в Україні не проводиться чемпіонат з великого футболу, який як інформаційний привід затьмарює футзал. Чи не планується змінити період проведення змагань з “Осінь-весна” на “Весна-осіень” щоб привернути до футзалу більше уваги взимку, саме тоді, коли українські вболівальники шукають будь-який футбольний привід?

В цьому абсолютно немає потреби, адже в нас зараз, взимку, тури проходять майже кожних 5-7 днів. Чемпіонат надзвичайно насичений. Окрім того, як ми вже зазначали на всіх чекає захоплюючий фінал у вигляді плей-офф в кінці сезону.  Також ми єдині в даному підході зі всіма Європейськими змаганнями.  

Розкажіть хто зараз є інформаційними партнерами “Екстра-ліги”?

Перш за все ми щиро вдячні ЗМІ за цю співпрацю, яку маємо, і чітко розуміємо про значення цього питання. Щодо телебачення, то це, перш за все, телеканали Спорт-1 та Спорт-2. По друкованій та Інтернет пресі це одна з найпопулярнішіх спортивних газет “Український футбол”, журнал “Футбол”, де головним редактором є всім відомий Артем Франков. Взагалі з Українським медіа холдингом складаються добрі відносини, так сайт isport.ua останнім часом активно висвітлює події футзалу. Не можу не сказати про sport.ua який є нашим офіційним партнером і де працює, напевно, один з кращих футзальних аналітиків сучасності Анатолій Подвойский. Хочу подякувати прес службі ФФУ, які зі своєї сторони теж про нас не забувають. І багато-багато інших. Ми відкриті для будь-яких ЗМІ, готові надати всю необхідну інформацію щодо співпраці з нами.

Зараз дуже часто доводиться чути думки стосовно чемпіонату СНД. Але що буде з чемпіонатом, якщо всі ведучі клуби перейдуть у чемпіонат СНД. Також ця тема стосується і футзалу.

З цього приводу, якщо дозволите, я хочу сказати свою думку. Чемпіонат СНД не вирішить тих проблем, які зараз у нас є. Знаєте зараз в нас така ситуація, що бізнесменам деколи вигідніше тихенько сидіти, щоб тебе не бачили і не чули, ніж показати, що ти такий хороший, самодостатній, добрий, підтримуєш спорт, а значить в тебе є гроші і … . Поки не відбудуться реформи, а точніше певна революція в сфері спорту, доки не буде зроблена низка кардинальних змін. Повторюю, щоб приватний бізнес міг напряму, в рахунок частини своїх податків фінансувати спортивний напрямок, щоб у бізнесу був прямий взаємозв`язок з тими результатами та з тими людьми які цим займаються. Тоді ми отримаємо результат. Звичайно футбол, будучи домінуючим видом спорту, отримає левову долю тих всіх ресурсних можливостей. Це дасть шанс побудувати систему, коли в нас клуб професійної ліги, Екстра-ліги, фінансується не за рахунок одного президента, просто людини яка на це, вибачте хвора, в хорошому розумінні слова, а це дозволить переходити до європейської системи, коли у клубу є 10-15 спонсорів, є цілі акціонерні товариства. В такий спосіб підніметься рівень слабших клубів, щоб вони ставали фінансово сильнішими, а потім, відповідно, як результат і інфраструктурно, підвищиться маркетингова складова, ну і звичайно сам результат. Професійні клуби повинні формувати спортивну політику того чи іншого регіону, бути, якщо хочете, системно-організуючими спортивними товариствами з розвитку чи то одного чи то декількох видів спорту.

Під революцією я маю на увазі максимально лояльні  умови, щоб ми звільнили від податків на 20-30 років всі спортивні організації, щоб вони якось стали на ноги. Якщо держава думає про свою стратегію та про свій розвиток, то потрібно для спорту зробити комфортні безподаткові умови. Певні вільні економічні зони за галузевим принципом. Зрозуміло, що треба добре відпрацювати фіскальну сторону, щоб не було зловживань, щоб це не стала певна офшорна зона. Але якщо в цьому напрямку нічого не робити, то нічого не буде.

Але зараз, наскільки мені відомо, вже у верховній раді зареєстрований законопроект про так званий «Єдиний податок на благодійність». Не знаю нюансів, але суть така, що 1 або 0,5 відсотків від якогось податку пропонується віддавати на благодійність. А потім ці кошти розподіляються між тими хто платить. Інакше кажучи надати можливість людям надавати в податкову реквізити куди мають надходити кошти.

Найкраще це робити на пряму. Фінансист  повинен мати безпосередній зв'язок зі спортсменом. І тут дуже важливо, щоб було відчуття досягнення, або не досягнення, спортивних результатів. Наприклад я підтримаю хлопчика, якому потрібно виїхати на чемпіонат світу скажімо з легкої атлетики. Я профінансую йому туди дорогу і це ляже в рахунок мого податку. А якщо він виграє і привезе звідти медаль, це говорить про те що він перспективний, він успішний і йому потрібно виїхати ще на три змагання, але в мене вже немає можливості заплатити з податку, то я готовий буду заплатити вже зі своїх, додаткових коштів. Якщо буде оцей прямий контакт, якщо буде видно чіткий результат – будуть зміни. Це не те, що ти віддав в бюджет, а як в нас ділять бюджет ми прекрасно знаємо, і як використовують бюджетні кошти ми також прекрасно знаємо. Якщо буде прямий взаємозв`язок це буде набагато ефективніше. Чому ми зараз робимо пільги для IT сектору? Я згоден, що IT це перспектива, це перспективний серйозний бізнес, якому потрібні сприятливі стартові умови. Але стривайте, основною країни, навіть якщо хочете  економіки, основним ресурсом, є людина. Чим вона «якісніша», маю на увазі здорова, а значить і морально сильна, а значить вона набагато якісніше може працювати, реалізуватись. Чому ми не можемо запровадити певні пільгові кредити наприклад під якісь кращі спортивні проекти. Хтось хоче побудувати маленький фітнес клуб, хтось багатофункціональний спортивний комплекс. Давайте ми звільнимо його на якийсь час від податків.  Сьогодні ми зіткнулися з тим, що у нас просто катастрофа в інфраструктурній сфері спорту. Якщо не брати до уваги футбольні стадіони та початок будівництва льодових арен, і до 2015 року побудують декілька залів під Євробаскет, то з іншими видами спорту з спортивними спорудами просто катастрофа. Напевне, неправильний підхід, щоб щось побудувати, треба обов’язково провести ЄВРО.

Далеко ми з вами відійшли від футзалу, але, нажаль, без вирішення системно-утворюючих факторів важко буде рухатись вперед, розвивати будь-який вид спорту.

Журнал «Футбол»


Комментарии пользователей сайта

(Нет комментариев)

Новости
Добавить стену ВКонтакте
Укажите ID группы или страницы ВКонтакте,
посвящённой Вашему турниру:

например: 24687652